Jak vybrat zimní kožené boty

Jak vybrat zimní boty a na co si dát pozor 

...aneb má zimní kožená obuv z pravé kůže nějaké vrtochy? Podívejme se dnes, jak si v zimním období povede. 

Pohodlí a flexibilita je to první co chceme a očekáváme.  Stačí to?

Pohyb venku v zimních měsících má většina lidí spojeno s masivnější, pevnou a materiálově odolnější koženou obuví. Na období zimy, která odpovídá našim klimatickým podmínkám, kdy během svých pochůzek, někdy zamrzlými a jindy rozbahněnými či mokrými ulicemi, můžeme bez obav sáhnout po vybraných modelech Looke. Vaše cesty s touto obuví z kvalitní kůže krásně spojíte, jak za účelem toulek městskými uličkami, tak i třeba na hory. V Looke vytváříme modely, které Vám budou nejen pohodlným, ale také spolehlivým kouskem, který při správné péči vydrží několik sezón.  

Kvalita, design a komfort.

Kožené boty vás měly designem ohromit i v zimních měsících, a přitom musí splňovat veškerá očekávání v rámci komfortu.

Pohodlím myslíme dostatek prostoru, aneb musí sedět jako "papučky", ale samozřejmě mít dokonalou oporu nohy. Nesmí klouznout na vlhkém povrchu, na sněhu nebo ledu, proto se při výběru zaměřte na druh podrážky, na tu se v zimě musíte spolehnout více, než kdy jindy. 

Boty do zimních měsíců vybíráme také tak, aby v nich bylo teplo a po impregnaci, kterou není radno podceňovat, nepropustily vodu a nečistoty.

Fantine-černá

"Plusy" kožené obuvi v zimě

  • Kožené kotníkové boty po prošlápnutí dobře padnou, jelikož se jedná o přírodní materiál, který stále pracuje a přizpůsobuje. 
  • Díky vyměkčení vnitřní textilií jsou nejen pohodlné, ale při pobytu v nich zůstanou nohy v teple.
  • Díky kvalitní podrážce s dezénem jsou Looke bezpečné na mokrém povrchu, kostkách i dlažbě... a to i v případě, že zvolíte variantu s podpatkem.
  • Při dodržení správné péči (otření obuvi po příchodu domů, v případě deště a silnějšího promočení vycpaní novinami - nedávat k topení, kůže by mohla popraskat) a případné impregnace - jsou velmi spolehlivé, ochrání chodidlo a vydrží několik sezón.
  • Kůže je kvalitní a bohatý materiál, který v zimních měsících vypadá hezky a stylově, ať už jste v přírodě nebo v městě.
  • Šněrování Looke: Na zimní kožené boty přidáváme přizpůsobené tkaničky a šněrování - nejčastěji pevné klipy , aby po utažení nedocházelo k častému samo rozvazování.

"Mínusy" kožené obuvi v zimě

  • Toto pravidlo platí u každé pevné a odolné obuvi z kůže. Bez pohybu propouští podrážka chlad. Při dlouhém stání na jednom místě prochladne (studený nebo zmrzlý povrch).
  • Pozor na sůl. To se netýká jen pravé kůže, nicméně je potřeba upozornit, že je potřeba se snažit soli vyhnout - a především po příchodu obuv otřít. Aby sůl z chodníku na botě dále nepracovala a netvořila na kůži mapy. 
  • Obuv je těžší než umělý nebo syntetický materiál.
Shamay-červená

...a jak tedy kožené zimní boty vybrat?

Charakteristika zimní kožené obuvi je vlastně velmi jednoduchá. Pro milovníky chůze poskytuje dostatečné množství tepla, v případě Looke však mluvíme o městských zimách, nikoliv o výletech do horských oblastí. Teplo lze zvýšit silnější ponožkou nebo podkolenkou, proto také doporučujeme zimní koženou obuv vybrat o číslo větší, než třeba u jarní polobotky, která se nosí na boso. 

Obouvání zimní boty má být a snažíme se aby tomu v Looke tak bylo, co nejlehčí. Jdou krásně rozevřít díky kvalitnímu dlouhému zipu, umístěného postranně nebo nártu. Tímto zipem a šněrováním pak získáte dokonalý pocit, že je noha opravdu upevněná a to nemusíte mít na nohou těžké pohorky

Doporučení pro snazší výběr

Na zimní kožené boty je krásný pohled, působí tak díky přírodní kůži, která v osobitých designech Looke lahodí oku, stylově se kombinuje, a s použitím impregnace snese opravdu dost. Kvalitní kožená bota, jak už bylo zmíněno, obstojí i v náročnějších podmínkách. Každá kožená obuv na zimu musí po několika prošlápnutí dobře sednout, prsty musí mít dostatek prostoru jak z vrchu, tak po stranách, proto Vám velikost rádi doporučíme. 

Do zimních dnů jsme zastánci spíše hladké kůže - jednodušeji se otírá a opečovává. Nubuk sice vypadá skvostně, ale volba je to především do suché zimy a procházkách po městě. Podešev doporučujeme jak z pryžového materiálu, tak ze syntetiky. V případě městských, nenáročných cest, obvykle postačí nízká syntetická podešev. V opačném případě ale doporučujeme zvolit workerovou, nebo vyšší podrážku z výraznějším vzorkem. Důležité bývá i místo zpevnění paty a špičky, zaměřte se na to a trvejte na vnějším materiálu, který vydrží a na vnitřní výplni, která vám nezpůsobí odřeniny zevnitř. 

Kotníkové boty

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz