Kožené workery, kde se vzaly a co o nich víme

Kožené workery Looke
 

Kotníkové workery

Workery, kotníkové boty s výraznou podrážkou

Podívejme se dnes na druh kotníkové obuvi, který pomalu ale jistě přešel z výrobních prostorů a firem nejen na módní mola ale i do klasického nebo streetwear stylu. V Looke nabízíme každou sezónu několik modelů kotníkových workerů, kterési získaly oblibu díky jejich robustní, protiskluzové podrážce a také díky unikátnímu stylu i komfortu.

Kde se workery vzaly?

První modely pracovních workerů spatřily světlo světa na začátku dvacátého století a měly sloužit jako ochrana zaměstnanců firem a jejich profesí, kde mohlo docházet k úrazům končetin. Z toho koneckonců vychází také jejich název Work - práce. První inspirace k vytvoření workerů se braly z vojenské obuvi. 

I když se workery módnímu průmyslu přizpůsobují, základní prvky zůstávají stejné. Obuv má stejně dnes, jako v minulosti, protiskluzovou robustní podrážku, zpevněnou špičku a patu, a svršek z tvrdého materiálu. V případě Looke z pravé kůže.

Přechod Workerů do běžného světa

Jelikož pracovníci trávili ve vyfasované obuvi také své volné chvíle, jejich osobitý a výrazný styl si oblíbily mladé skupiny lidí, především v zaměření hudebních stylů punk a rock. Pozornost si získali i u světových jmen těchto žánrů, kteří si na výstřednosti potrpili. Boty zdobili řetězy a kovovými doplňky či sprejem pro ještě unikátnější vzhled. Stále se proto jednalo o atypickou obuv, kterou byste v běžném botníku jen těžko objevili.

Jak se oblíbené workery dnes nosí?

Nejčastější provedení jsou vyšší kotníkové workery nebo nízké zakončené kolem kotníku. Mohou být na šněrování i bez. Typicky mají robustní rovnou podešev s výrazným vzorem, případně s nízkým klínkem/podpatkem. Jak už bylo zmiňováno, tak i přes historii workerů jsou dnes ve většině případů univerzální obuví, která se hodí nejen k džínům, ale i silonkám se sukní nebo klasickými kalhoty, které přes botu přesahují.

Workery prostě a jednoduše fungují. Je to typ boty, která nechá Váš styl promluvit na plno. Mezi neodmyslitelné výhody samozřejmě patří zmiňovaná robustní podešev, která snižuje možnost uklouznutí a můžete se na ní v zimě spolehnout. Díky kvalitní a odolné kůži Looke, při správném pečování, (které jsme popisovali zde), také vydrží několik náročných sezón.

 

Objevte další modely

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz