Péče a výběr kožené obuvi

Jak vybrat a pečovat o kožené boty?

Váháte nad koupí nové kožené obuvi a nejste si jisti výběrem a péčí? Dnes se podíváme, jaké kožené boty vybrat a jak o ně pečovat.

Nadarmo se neříká, že boty dělají člověka a zvednou Vaše sebevědomí. O Vaše nové nablýskané polobotky je však potřeba pečovat, zvláště pokud sáhnete po kvalitní kůži, kterou v Looke používáme. 

Není to ale zas taková věda, po tomto článku zjistíte užitečné informace, se kterými to bude hračka. V případě dalšího dotazu se na nás obraťte.

Jaké přináší kůže výhody a jaké má vlastnosti

1, Odolnost: Pravá kůže, ze které se Looke shoes vyrábí, je pečlivě vybraná a dodávána pouze od osvědčených dodavatelů. V případě péče tak zaručuje velmi dlouhou životnost, narozdíl od umělých materiálů. 

2, Pevnost: Ačkoliv se druhy použité kůže liší v návaznosti na určitý typ modelu, jelikož u letní obuvi je kůže jemnější než u zimní. I přesto je všeobecně dobré říci, že je kůže pevná a po přizpůsobení drží tvar. 

3, Komfort: Pravá kůže je i přes její pevnost velmi komfortní. Trvá ovšem pár vycházek, než se kůže roztáhne a noze přizpůsobí. Poté je spolu s měkčenou stélku velmi pohodlná a vhodná na celodenní nošení. 

 

Lehký krok kupředu s pravou luxusní kůží Looke.

Vyplatí se tedy vsadit na pravou kůži?

Jednoznačně ano. I když se může v daný moment zdát, že se jedná o vyšší cenu, v tomto případě je to spíše investice, která při správném ošetření a péči, vydrží několik let. 

Kůže je používána již po generace a oblíbená především díky odolnosti a komfortu. Ale samozřejmě také kvůli vzhledu. Nablýskaná kůže vypadá na noze prostě skvěle a hodí se nejen na formální příležitosti ale i na volný čas. Dávno už totiž nepatří pouze ke společenským polobotkám, ale také k volnočasovým teniskám, moderním sandálům nebo mokasínům.

V Looke naleznete desítky designů z hladké kůže, s perforovaným svrškem nebo vzorem, ale i z (nubuk) broušené kůže. Převážně pak u kotníkových bot nebo mokasín, kde krásně vynikne výrazné šití.

Jaké druhy kůže v Looke používáme

Kůže má několik druhů a každý si zaslouží trochu jinou péči. Nejvíce používanou je hladká kůže, neboli useň. Dále pak broušená kůže typu velur nebo nubuk. 

Useň

Nejčastěji používaný přírodní materiál, který se pyšní prodyšností, je měkká a má dobré absorpční vlastnosti. Je také schopna se do jisté míry přizpůsobit tvaru nohy. Ušeň je je charakteristická svou proměnlivou lícovou kresbou, která potvrzuje její přírodní charakter a odlišuje ji tak vzhledem od syntetických materiálů.

  • Při ošetření zbavte obuv od nečistot a vhodným kartáčkem nebo měkkým vlhkým hadříkem a vytřete do sucha.
  • Pro oživení kůže - barev, použijte emulzi ve hodném odstínu kůže a obuv vyleštěte. 
  • Pro ochranou vrstvu, která odpudí vodu, použijte impregnaci.

Nubuk, Velur (semiš)

Jedná se o useň broušenou po líci nebo po vrubu.

  • Obuv z toho materiálu ošetřujte pryžovým kartáčkem a přípravky, které jsou určeny pro vlasové usně. Tyto přípravky oživují barvu a mohou být barevné nebo bezbarvé.
  • Důležité je ošetření vlasových usní vhodnou impregnací, která zvyšuje odolnost proti vodě. Obuv musí být čistá a ošetřená.
  •  Tyto usně nikdy nekrémujte!
Pro šití obuvi se používá různých druhů a typů usní, kůží nebo nubuk v broušené úpravě. Volba materiálu propůjčuje pokaždé jiný výsledný vzhled.

 

 

Pří čistění kožené obuv je potřeba dodržet tyto body:

1, Prach a drobné nečistoty můžete vyčistit kartáčem na boty.

2, S větší nebo odolnější nečistotou, jakou je třeba bahno, můžete použít mokrý hadřík. Poté je potřeba nechat obuv vysušit v pokojové teplotě nebo vycpat vnitřek novinami. V žádném případě je nepokládejte na radiátor nebo na kamna.

3, Boty z hladké kůže následně nakrémujte, boty ze semišové se nekrémují, ale naimpregnují.

 

 

 

Leona-černá

Jak tedy o kožené boty pečovat?

  • Před první nošením obuv naimpregnujte.
  • Obuv pravidelně umývejte a opakujte impregnaci.
  • Do vnitřku bot je čas od času dobré použít antibakteriální sprej.
  • V případě promočení vyplňte vnitřek suchými novinami. Nedávejte obuv k radiátoru, kůže by mohla popraskat.
  • Obuv správně nazouvejte za použití lžíce. I pokud spěcháte, vzpomeňte, že správným nazouváním prodloužíte Vaší obuvi životnost a stálost tvaru.
  • Boty je také dobré střídat, aby měly dostatek času na uvolnění a vyschnutí. 
  • V případě, že se jedná např. o společenskou obuv, kterou nosíte pouze příležitostně, je dobré ji v botníku vycpat novinami. Nedojde tak k propadnutí svršku.
 
 
 
V případě dalších dotazů v závislosti na konkrétním modelu Looke, nás neváhejte kontaktovat telefonicky, na chatu nebo emailem.
 
 
Zajímá Vás jak pečovat konkrétně o zimní boty? Více najdete v našem dalším článku zde.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz